(Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby hotshot » 07 Sep 2018, 23:49

Dine nye erfaringer bekrefter vel det vi har ment om at vekt merkes mest når vi bærer. Har siden sist merket at rocker i sidevangene motvirker den tradisjonelle svingeeffekten ved kanting. Når jeg kanter Tsunamien, fortsetter dem nesten rett frem.
Fremtiden kommer av sig selv, fremskrittet ikke.
User avatar
hotshot
 
Posts: 2884
Joined: 17 Apr 2013, 13:58
Location: Akershus

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby hotshot » 07 Sep 2018, 23:58

Dobbelt post. Slett
Fremtiden kommer av sig selv, fremskrittet ikke.
User avatar
hotshot
 
Posts: 2884
Joined: 17 Apr 2013, 13:58
Location: Akershus

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby veltern » 17 Sep 2018, 10:49

veltern wrote:Interessante betraktninger, "hotshot", enig i mye der. Vi har nok en litt forskjellig oppfatning av hva "rocker" strengt tatt er, men vi forstår jo hverandre. Ifølge "skaperne" av begrepet, eller parameteren, har den sin opprinnelse i hvor mye båten kunne vagges i lengderetning.

Ser at den kjente kajakk-anmelderen Jan Fjelde har samme oppfatning som meg angående "rocker" og "spring", altså at "rocker" egentlig referer spesifikt til krumningen av selve kjøllinjen.
Men det er klart, som "Hotshot" skriver, at kjøllinjen i seg selv har lite (egentlig intet) volum, og at det er delen av skrogbunnen under vannlinjen som gir mye av egenskapene til en kajakk,- men den kan på mange skrog være en målbar indikator på krumningen av skrogbunnen, som for eksempel på mange surfski. For å presisere (flisespikke?) så refererer "rocker" kun til kjølinjen, mens "spring" kan referere til både kjøllinje og skrogbunn, slik jeg har oppfattet begrepene.

https://www.padlesiden.no/tester/perception-essence-17/
Jan Fjelde:
"Denne båten har spring både i dekk og kjøl.

Essence har lite spring i både dekk og kjøl. Høyst moderat rocker (bue i kjøllinjen) begunstiger retningsstabilitet og fart. Noe av svingegenskapene må nødvendigvis bli ofret, men jeg synes at fabrikken har klart å oppnå et lykkelig kompromiss. For optimal bæring, er bunnens moderate v-form strukket langt ut mot stevnene. Sammenlignet med andre havkajakker vi har hatt til test, er bevegeligheten rundt nullpunktet av en art som mange vil vite og sette pris på. Karakteristikken sladrer om forutsigbar stabilitet, med et islett av lekenhet. Den sekundære har et tidlig innslagspunkt og fremhever seg ved å ha flott progresjon og meget høy sluttstivhet"
.

Setter stor pris på Jan Fjeldes detaljrike beskrivelser av mange testede kajakkers egenskaper og parametre.
veltern
 
Posts: 515
Joined: 27 Aug 2014, 12:32

Re: (Surf)ski - flattvanns ski, betraktninger

Postby veltern » 25 Jun 2019, 13:25

Da har undertegnede padlet mer, for å sammenligne Nelo 520 (52 cm bred) med en lånt Stellar SEI (46 cm bred), Spirit 570 (PE) (50 cm bred) og Nordic Kayaks Rapido 2. (44 cm bred) da mest med tanke på egenskapene for touring eller trening på rolige forhold, i ferskvann.

Her kommer Nordic Kayaks Rapido 2 klart best ut, med behagelig stabilitet i forhold til bredden, og størst fart. Overraskende er at forskjellen i skrogbredde mellom Stellar SEI (46 cm) og Rapodo 2 (44 cm) kun er 2 cm, men at forskjellen i gjennomsnittsfart er såpass stor, da til Rapidoens fordel. Kan skyldes at Stellar SEI har mer rocker. NK Rapido har moderat rocker, fortreffelig med henblikk på høyest mulig fartspotensiale på flattvann. Kan vel legges til at skrogvolumet også spiller inn, NK Rapido passer bedre til gjennomsnittspadlere på 70 til 80 kg, men Stellar nok er bedre egnet for noe tyngre padlere, på 80 til 100 kg vil jeg tro.
Kommer med en review av NK Rapido 2 i en annen avdeling av forumet snart. Produksjonen av NK Rapido 2 er dessverre opphørt, og NK har lagt seg mer på en konstruksjons-linje med skrogkonfigureringer under vannlinjen som gir svakere stabilitet, mer rocker, og egenskaper med mer vekt på surf. Leit for padlere som søker etter en rask og samtidig relativt stabil flattvannsracer.
Den nye produktserien fra NK her: http://www.nordickayaks.se/
veltern
 
Posts: 515
Joined: 27 Aug 2014, 12:32

Previous

Return to Surfskipadling

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest